Av Per Eriksson (text & foto)

 

Renoveringen var redan påbörjad av förre ägaren.

Drömbåten

På sextiotalet seglade jag mycket i familjens 5.5:a som var den perfekta tonårsbåten – ruffad med fyra kojer och pentry.

Plötsligt en dag låg en ännu vackrare seglare förtöjd i närheten. Den var, som jag tyckte, mycket större än 5.5:an. Det visade sig vara en Nordisk Kryssare 5½.

Sedan den dagen på 60-talet har 5½:an varit en drömbåt.

Tyvärr har det p.g.a. praktiska omständigheter med familj, hus m.m. inte varit realistiskt med träbåt. Vi har i stället seglat och alltjämt seglar styrenlådor.

Lindagull

Inredning var utriven och resning demonterad.

Alltnog inför min pensionering för några år sedan kom drömmen tillbaka – varför inte söka efter en 5½:a med renoveringsbehov?

Lade ut en trevare till några kompisar och hittade så småningom S29 Lindagull på Vikingarnas varv på Djurgården.

Fick tag på ägaren som redan påbörjat renoveringen med byte av 50 st. lamellimmade spant. Inredning utriven och resning demonterat och i mycket dåligt skick. Renoveringen hade dock avstannat och nu var frågan om hon skulle ha någon framtid eller huggas upp.

Hösten 2014 transporterades Lindagull till vår nyinköpta gård i Hälsingland, där hon nu står bredvid en hölada med alla lösa inventarier, inredning, m.m.

Lindagull på VSS varv

Med köpet följde virke till resning, bord och bottenstockar i form av irokko, mahogny och ekplank.

Renoveringen

Så på hösten 2019 påbörjade jag mitt hobbyjobb på allvar. Framtiden får utvisa hur mycket tid som finns för Lindagull. För mig är resan målet även om det skulle vara – förlåt – skall bli fantastiskt att få sätta segel.

 

 

Inlägget uppdateras löpande med ny text och nya bilder. Fler bilder från projektet finns på Google Photos.