Det är verkligen glädjande att se hur kontakterna med utlandet börjar återknytas även segelsportsligt. Från såväl Danmark som England föreligger redan preliminära meddelanden om besök på västkusten i sommar med deltagande i våra regattor.

D4 Queenie – kanske en av de danska båtarna som besökte Sverige i juli 1947.

Från Danmark har besök av ett tiotal danska 5½-or aviserats till i första hälften av juli. Det är Nordisk Krydser Klub, som planerar ett sjötåg till svenska västkusten för att dels för första gången på ack så länge få sträcka ut på en riktig långtur och dels mäta sina krafter på de västsvenska kappseglingsbanorna. Så går allt efter beräkningarna blir det ett överväldigande danskt inslag i denna vackra klass såväl på Kullaviksdagen som under den därpå följande regattaveckan i Marstrand.

Nu gäller det alltså för de svenska 5½-metersseglarna att möta upp så talrikt som möjligt. Tyvärr finns det f.n. blott 6 st. Nordiska Kryssare i Göteborg och flera av dem ha icke på länge deltagit i kappseglingar. Men vi få innerligt hoppas att de vilja ställa upp och besvara den starka danska utmaningen.

Alltså, 5½-metersseglare, rusten Eder!

Källa: Seglarbladet nr 1, 1947. Publicerat med tillstånd av GKSS.