Konstruktör Knud Olsen, Bandholm, återupplivar den gamla Nordiska Kryssaren.

Av Anders Høegh Post

Konstruktör Knud Olsen i Bandholm (han med Bandholmarna) har lekt lite med den gamla goda Nordiska Kryssar-regeln från 1930.
Resultatet, som ses här, har blivit en modern »skärgårdskryssare« i bästa »internationella-10-meter-Afrodite-stil«.

Nordisk Kryssare 1978: Längd 9,95 m, bredd 2,30 m, djupgående 1,48 m, deplacement 3 ton varav köl 1,5 t, uppmätt segelarea 30 m2.
Konstruktör: Knud Olsen, Bandholm.

5½-meter Nordisk Kryssare, som dess riktiga namn är, var tidigare en ganska vanlig racing- och touringbåt, lång, smal, snabb och med en läcker mahognyruff.
Det finns fortfarande många kvar och de är fortfarande snabba men relativt tunga (över 4 ton) och i tävling kan de knappast klara moderna båtar.

Men liksom 6-metrarna har blivit moderna igen, tyckte Knud Olsen att Nordiska Kryssaren förtjänade en renässans. Därför designade han en ny Nordisk Kryssare enligt den gamla regeln, vilken är relativt enkelt: En (speciellt) uppmätt längd plus segelområdets kvadrat, ska delas med 2,5 och ge 5,5 m.

Regeln har en minsta bredd på (endast) 2,08 m, en minsta fribordshöjd och max. djupgående på 1,48 m. Dessutom får det inte finnas något separat roder och vid ett visst djup måste undervattensskrovet vara minst 41% av längden. Därför ser undervattensskrovet ut som det gör, något i stil med en modern 6 meter.

Nordisk Kryssare 1939: Längd 10,80 m, bredd 2,09 m, djupgående 1,47 m, deplacement 4,1 t, seglingsyta 30 m2.
Konstruktör: Henry Rasmussen.

Det råder ingen tvekan om att den moderniserade 5½-meters Nordiska Kryssaren kommer att bli en tuff konkurrent till alla andra, nya snabba »skärgårdskryssare« inom racing. Hittills är den dock bara ett ritbordsexperiment.

 

Källa: Bådnyt, mars 1978 (översatt från danska)