S23 Stumpan
Konstruktionsår: 1947
Konstruktör: Tord Sundén
Varv: Br. Erikssons Båtbyggeri

Material

Skrov: Hondurasmahogny
Mast och bom:
Däck: Oregon pine
Köl:
Spant:

Dimensioner [?]

Deplacement: kg
Segelarea: m²
LÖA: 10,65 m
KVL: 7,31 m
MVL: m
Bredd: 2,08 m
Djup: m

Alma:

Motor:

Websida:

Ägare:

Endast synligt för inloggade medlemmar

Hemmahamn:

Endast synligt för inloggade medlemmar

VHF:

Om Stumpan

Marie Mossberg berättar:

Jag växte upp med denna båt och om somrarna seglade vi i Luleå skärgård. Hemmahamnen var Luleå och båten var döpt efter mig. Eller om det var tvärtom..

Med Marie vanns otaliga kappseglingar och det var ingen sne’seglare som satt vid rodret utan en stor entusiast som ofta seglade ner utefter Bottenviken, Kvarken och Bottenhavet, både på svenska och finska sidan, för att deltaga i olika kappseglingar. Att gå för motor in i hamn var nästan förenat med dödsstraff och motorn låg djupt ner i akterrummet och kallades ”Skammen”…

Det var en stor del av min barn- och ungdomstid som jag fick agera gast på seglingarna – annars hade jag väl knappt sett min pappa förrän framåt avmastningdax (tror knappt jag skulle känt igen honom heller). Det var med stor sorg i hjärtat pappa såg Marie segla ut genom Tjuvholmssundet för sista gången en sensommardag 1957.

Båten såldes på 1990-talet först till Tyskland för att år 2001 gå till en italiensk ägare. Hon renoverades enligt uppgift år 2002 hos Sangermani varv som är bekant för lyxrenoveringar av klassiska segelbåtar. Båten var senare till salu genom en mäklare vid medelhavet, men hennes vidare öden är obekanta.

Tidigare namn och ägare:
Marie Bertil Mossberg Luleå 1957 - 1976
Aries Börje & Ingrid Ewerdahl Lidingö 1976 - 199?
Tony Holmgren Vaxholm
Stumpan John Kinau Hamburg - 2001