December 2019

Nedre delen av orginalbottenstocken har vertikala fibrer.

Möjligen har jag nu bytt de mest komplicerade bitarna under renoveringen eftersom originaldelarna var demonterade och, i den mån de finns, i mycket dåligt skick.

Lindagull har fått ca 1 meter av förstäven utbytt, ny kölplanka, ny roderstäv, en bit av akterstäv förstärkt och 6 nya bottenstockar i sittbrunn. Återstår spunningen mot sambord samt fyra bottenstockar i ruffen.

Som tur är ingick mycket virke i köpet. Hittills har jag bara använt iroko som nu är nu är nästan slut. Återstående bottenstockar i ruffen blir i ek med en klenare dimension. Troligen blir tjockleken endast 5-6 cm.

Jag har av praktiska skäl valt att använda kölbultar i 12 och 16 mm gängstång. Dimensionen på bultarna i förhållande till de hål jag borrat gör att dom inte går att slå i. I stället har jag, med hjälp av skruvdragare, skruvat i bultarna. Eftersom jag saknat ritningar har jag dimensionerat efter eget huvud och möjligen valt någon annan lösning än den ursprungliga.

Originalbottenstockar. Kan de funka som mallar?

För att fylla ut håligheter, exempelvis mellan skrov och bottenstockar, har jag använt en blandning av trätjära och fårtalg. Tjära och talg får även fungera som utfyllnad i borrhål och gängan på kölbultarna.

Nästa moment blir att tillverka de sista bottenstockarna, innan kölen som står 2 meter på sidan om, skall på plats. För att få under kölen måste jag lyfta skrovet 20 cm och på något sätt dra kölen i sidled.